Przysmaki z pstrąga

Pstrąg jest zdrową i łatwą do przygotowania rybą a przez smakoszy uważany jest za jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.

Ma bladoróżowe, delikatne, chude mięso o wykwintnym smaku. Polecane jest przez dietetyków i lekarzy osobom w każdym wieku. Odgrywa wiodącą rolę w profilaktyce chorób układu krązenia. Jest jedyną rybą słodkowodną polecaną przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Ponadto, pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które dorównuje pod względem składu temu zawartemu w mięsie ale jest od niego łatwiej przyswajalne. sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B12, D3 i E. Pstrąg uważany jest przez smakoszy za jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.

Polecamy Państwu kilka sprawdzonych przepisów z pstrąga.