AQUA-FARM

Ośrodek Hodowli Pstrąga Karsina powstał w 2006 roku

Zajmujemy się szeroko pojętą hodowlą pstrągów tzn. od okresu inkubacji ikry, poprzez wylęg, narybek do ryby o wielkości handlowej. Nasza sprzedaż obejmuje zarówno tzw. pstrąga porcyjnego jak również ryby o gramaturze do 3000 g, które w handlu często występują pod nazwą PSTRĄG ŁOSOSIOWY, który ze względu na zbliżoną budowę, kolor oraz walory smakowe jest kojarzony z łososiem atlantyckim.

  • Posiadamy własną wylęgarnię, podchowalnię oraz stawy narybkowe.
  • Rybę transportujemy własnym, specjalistycznym transportem do odbiorców w kraju i za granicą.
  • Nad bezpieczeństwem i jakością naszych ryb czuwa zespół ichtiologów oraz lekarzy weterynarii.

Pstrąg Radewski

Dlaczego hodowany przez nas pstrąg jest taki wyjątkowy?

Smak

Należy do najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i cieszy się opinią rybnego rarytasu. Wyrazem tego jest jego stale rosnąca popularność a także organizowane w różnych rejonach Polski kulinarne „FESTIWALE PSTRĄGA”. Jego delikatny smak doskonale sprawdza się nawet w subtelnych potrawach z niewielką ilością dodatków. Zachowuje swój charakter w każdej postaci kulinarnej – jako ryba gotowana, duszona, smażona, grillowana i pieczona. Pstrąg należy do ryb łososiowatych, jednak jego mięso jest znacznie chudsze od mięsa łososi. Posiada ono bladoróżowy kolor (którego intensywność zależy od rodzaju pokarmu ryby) i zwartą konsystencję. Jest niskokaloryczne i lekkostrawne (100 gram fileta to jedynie ok 107 kcal.). Jedo dużym atutem jest łatwość oddzielenia od kręgosłupa i ości ,dzięki temu może on być podawany osobom starszym i dzieciom. Świetnie komponuje się z ziołami takimi jak koperek, lubczyk, rozmaryn lub natka pietruszki, które nadają mu wyrazisty smak. Już w XIX-wiecznej książce kucharskiej można znaleźć zapożyczony z kuchni francuskiej przepis na „pstrąga błękitnego” gotowanego w wywarze z cebuli i octu, podawanego z masłem, pietruszką i koperkiem.

Zdrowie

Pstrąg jest jedynym gatunkiem ryb słodkowodnych polecanych przez dietetyków w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jego mieso zawiera najwięcej kwasów Omega-3 sposrod wszystkich ryb słodkowodnych. Kwasy te wpływają korzystnie na pracę serca ,mózgu, narządu wzroku ,reguluiją bprawidłowy poziom cholesterolu we krwi a nawet działają przeciwdepresyjnie. Niezwykle łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko oraz zawartość selenu, wapnia, magnezu i witamin A, B, D i E to zastrzyk młodości i zdrowia dla każdego.

100% natury

Naturalnym środowiskiem pstrąga są zimne, bogate w tlen wody wartkich rzek i potoków. Takie warunki są konieczne dla egzystowania ryb łososiowatych i takie muszą być zapewnione w hodowli pstrąga. Niezaprzeczalnym atutem naszej hodowli jest jej położenie. Nowoczesne obiekty hodowlane znajdują się w obrębie bujnych lasów należących do obszaru NATURA 2000. Brak przemysłu i regulacje dotyczące turystyki na tym obszarze zapewniają nam unikatowe warunki istotnie podwyższające jakość hodowli. Stosujemy pasze gwarantujące optymalny wzrost, możliwie najniższy współczynnik pokarmowy i minimalny wpływ na środowisko. W pełni spełniają one wymagania pokarmowe ryb, ich zapotrzebowanie na białka, tłuszcze, węglowodany, minerały i witaminy, a ich odpowiedni dobór wspomaga odporność i prawidłowy wzrost. Wszystkie surowce stosowane w używanych przez nas paszach są wolne od GMO i mają certyfikaty zrównoważonego rolnictwa. Warto pamiętać, że mimo postępu technologicznego hodowla pstrąga jest jedną z najdłużej trwających. Nie da się przyspieszyć wzrostu ryb – od kilkudziesięciu lat proces ten trwa tyle samo, co mocno wpływa na bezpieczeństwo produkowanej żywności i wyjątkową jakość mięsa naszych pstrągów.

Tradycja

Tradycja jedzenia ryb w Polsce jest bardzo długa. Przyczyniały się do tego: czyste i zasobne w ryby rzeki, trudności z hodowlą bydła i drobiu – szczególnie w ubogich domach oraz obostrzenia religijne zezwalające na jedzenie ryb nawet w dniach postnych (w XVIII wieku było to około 200 dni w roku). Ryba powszechna w potokach i rzekach stała się inspiracją do zakładania pierwszych hodowli pstrąga w Polsce już na początku XIX wieku. Sprowadzono wówczas do Polski ikrę najpopularniejszej jego odmiany, czyli pstrąga tęczowego. Zaplecze szkolnictwa wyższego w zakresie ichtiologii, znajomość nowoczesnych technologii, sprzyjające warunki naturalne – liczne potoki i rzeki, a także autentyczna pasja wielu hodowców, decyduje o tym, że nasz kraj prezentuje szczególny potencjał rozwoju tej “zdrowej i smakowitej” branży.

Galeria

Nasz ośrodek w obiektywie